een paar tips......

wat handig kan zijn om in huis te hebben

  • time-timer,
  • picto's,
  • verzwaringsvestje.

De time-timer is erg handig om tijdslimieten te stellen maar ook om tijd aan te geven. Wij gebruiken hem bijvoorbeeld om aan te geven hoe lang onze dochter iets mag doen maar ook om aan te geven hoe lang het nog duurt voordat er iets gaat gebeuren (als we weg gaan of als ze naar bed gaat.)

Picto's gebruiken wij ook. Wij hebben een prikbord in de keuken hangen waar de benodigde picto's op staan. Onze dochter kon bijvoorbeeld de hele dag om iets lekkers vragen. Als zij een nee te horen kreeg probeerde ze het een paar minuten later weer. Nu kan ze met één blik op het prikbord precies zien wanneer ze wat mag hebben en wanneer er wat gaat gebeuren.

Een verzwaringsvestje kan handig zijn voor kinderen die erg wiebelig zijn. Onze dochter heeft een lage spiertonus waardoor zij een minder goed lichaamsgevoel heeft. Met het verzwaringsvestje om kan zij beter "stil" zitten. Een verzwaringsvestje is erg duur als je hem via internet besteld. Wij hebben er zelf één gemaakt (nou ja, mijn moeder.) Dit is net zo efficient en een heel stuk goedkoper.

Een site waar je een aantal handige dingen kunt bestellen is: www.sisigma.nl

tot 10 tellen (in jezelf)

Als ik mijn dochter is vraag of als ik haar een opdracht geef dan tel ik vaak tot 10 (in mijzelf.) Het duurt soms even totdat alle informatie binnen is gekomen. Als zij na die 10 tellen nog niet reageert vraag ik het nogmaals. Zo heb je zelf minder kans op frustratie als je iets van het kind wil maar als hij niet reageert.

tijdslimiet

Als het kind niet luistert of als je iets snel gedaan wil hebben kan een tijdslimiet geven een uitkomst zijn. Je kan een aantal seconden aangeven waarbinnen je wil dat gebeurd wat jij van het kind vraagt. Bijvoorbeeld: ik wil dat jij binnen 5 tellen op je stoel zit. Je begint dan (rustig) tot 5 te tellen. Probeer zoveel mogelijk dat het binnen die tijd gebeurd (goed voor het zelfvertrouwen van het kind als het slaagt.) Als je aan ziet komen dat het binnen 5 tellen niet lukt kan je langzamer gaan tellen of er (van tevoren) 7 tellen van maken. Sommige kinderen reageren er beter op als je ze stimuleert. Dit kan je doen door het anders aan te geven. Je kan dan zeggen: ik ben benieuwd of (naam van het kind) binnen 5 tellen op de stoel kan gaan zitten. 

beloningssysteem

Een beloningssysteem kan goed werken. Bijvoorbeeld een sticker plakken als het kind iets gedaan heeft waar hij moeite mee heeft (eten, naar de wc gaan, een tijdje alleen spelen, enz.)

dagen van de week

Het kan handig zijn om een papier op te hangen met daarop de dagen van de week. WIj hebben thuis een strook met 7 verschillend gekleurde vierkanten erop. Elk gekleurd vierkant staat voor een dag (op de dagbehandeling gebruiken ze dezelfde kleur om een dag aan te geven.) Ik heb een picto van school en een picto van school waar een kruis op zit. Als zij die dag naar school moet hang ik de picto van school bij die gekleurde dag. Als zij vrij is doe ik hetzelfde (picto niet naar school bij die bepaalde dag.) Zo kan mijn dochter zelf zien of zij die dag wel of niet naar school moet. Na een tijdje weten de kinderen het uit hun hoofd en weten ze zelf welke dag zij wel en niet naar school moeten. 

verboden woordenboek

Het is vanzelfsprekend dat kinderen niet alle woorden mogen gebruiken, denk hierbij vooral aan scheldwoorden maar ook aan het zeggen van: stoute mama, stomme papa enz. Nu gebruiken wij thuis "het verboden woordenboek." Dit is een denkbeeldig boek waar woorden in staan die niet gezegd mogen worden. Zodra het kind een verboden woord zegt kan je aangeven dat dit geen net woord is om te zeggen en dat dit woord naar het verboden woordenboek gaat. Leg daarbij duidelijk uit dat het de bedoeling is dat de woorden uit het verboden woordenboek niet gezegd horen te worden. Als het verboden woordenboek niet werkt kan je samen met het kind bedenken wat hij wel leuk vind (bijvoorbeeld een verboden woorden tas of kamer.)

afspraakje

Met onze dochter maken wij veel afspraakjes. Dit zijn regels waar wij ons aan houden. Als zij iets doet wat niet mag of als wij iets van haar verwachten dan herhalen wij altijd het afspraakje. Bijvoorbeeld met het eten. Eerst vraag ik of zij weet wat het afspraakje met eten is. Ik herhaal nogmaals het afspraakje: we gaan eerst aardappels, groente en vlees eten. Als jij het op hebt voordat het klokje (time-timer) klaar is dan krijg jij een toetje. Als het klokje klaar is en jij hebt je eten nog niet op dan krijg je geen toetje.

boek

Het boek "geef me de 5" van Colette de Bruin is een goed boek om te lezen. Dit boek is bedoeld als houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme. Maar in dit boek staan dingen wat je goed kunt gebruiken als ouder/ verzorger bij een kind met een regulatiestoornis. Er staan ook dingen in waar je weinig tot niets aan zult hebben, maar toch goed om te lezen.

tip bij slecht eten

Als je kind slecht eet kan je een time-timer inzetten. Je kunt hem op bijvoorbeeld een half uur zetten. Als het kind het eten dan niet op heeft krijgt hij iets niet (geen toetje of geen sticker.)

tip bij slecht inslapen

Onze dochter riep erg vaak als zij in bed lag. Dit duurde meestal een uurtje maar soms wel 1,5 uur. Wij zijn met haar gaan overleggen wat zij nodig had waardoor zij wel zou kunnen slapen zonder ons steeds te roepen. Ze gaf aan dat ze een bepaald speelgoedje in bed wou, ze wou graag een glaasje water op haar nachtkastje en ze wou graag nog even op haar game boy spelen in bed. Sinds wij hier mee zijn begonnen slaapt ze binnen 3 kwartier en roept ze nog maar zelden.

 tip bij slecht (in)slapen: melatonine

Als je kind slecht in of door kan slapen kan je melatonine proberen. Dit zijn kleine pilletjes. Melatonine is een stof die je hersenen zelf aanmaakt. Deze stof wordt aangemaakt als het buiten donker begint te worden. De verwachting is dat kinderen met een regulatiestoornis zelf niet genoeg melatonine aanmaken. Melatonine is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Vraag de apotheek om advies voor gebruik. De tabletten zijn vrij prijzig (50 tabletten voor 11,50 euro.) Melatonine kan je ook op recept van de huisarts krijgen, dan zou het kunnen zijn dat ze door de verzekering vergoed worden.